Pre-operatieve polikliniek
Eprex

Voor enkele operaties is het mogelijk om uw conditie met medicijnen van te voren te verbeteren.

Als u een operatie moet ondergaan waarbij u veel bloed kunt verliezen - bijvoorbeeld een heup- of knieoperatie - dan kunt u tijdens de operatie bloedarmoede krijgen. Om dat te voorkomen kan de anesthesioloog u van tevoren Eprex voorschrijven. U voelt zich dan na de operatie fitter en uw herstel verloopt beter. Bovendien is de kans dat u tijdens de operatie een bloedtransfusie moet krijgen een stuk kleiner. Dat is prettig, want aan het krijgen van donorbloed kleven ook nadelen.

Eprex is een medicijn dat kan helpen tegen bloedarmoede en zorgt ervoor dat uw lichaam zelf meer rode bloedlichaampjes kan maken. Rode bloedlichaampjes bevatten hemoglobine (Hb) dat nodig is voor het transport van zuurstof vanuit de longen naar de spieren en de hersenen. Heeft u bloedarmoede, dan krijgt u dus een tekort aan zuurstof. Daardoor zullen uw hart en longen harder moeten werken en kunt u zich moe en lusteloos gaan voelen.

Eprex moet altijd worden ingespoten. Dat kan onder de huid of in een ader. Eprex is beschikbaar in de vorm van voorgevulde spuiten en flacons in verschillende sterkten.
Op het moment dat begonnen wordt met de inspuitingen van Eprex moet ook begonnen worden met het innemen van ijzer tabletten. Op de pre-operatieve polikliniek krijgt u een recept voor ijzertabletten mee.

Een verpleegkundige van de Eprex Thuisservice zal bij u thuis komen en de Eprex meenemen. U kunt dan kiezen voor een eenmalige spuitinstructie zodat u Eprex zelf kunt toedienen of voor een regelmatige toediening door de verpleegkundige. Veel patiënten vinden dat laatste erg prettig, gemakkelijk en ook wel gezellig.